't Bakkes
de "trots" van Rimburg 

Het laatste nieuwsBakdag Koningsdag 28 april

Helaas kan de bakdag van aanstaande zondag 28 april niet doorgaan. Ondanks dat de weersvoorspelling voor zondag meevalt is het terrein te nat en in de ochtend is  nog het te koud waardoor het deeg niet kan rijzen.Een koninklijke onderscheiding

Op 10 november 2023 heeft Voorzitter van 't Bakkes Mien Dassen een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen van Loco-burgemeester Freed Jansen. Hieronder de levensloop waarom Mien zie Lid in de orde van Oranje Nassau mag noemen.

Hij ging in Brunssum naar school en werd monteur zware onderstellen. Op 22 jaar in het familiebedrijf gestapt en dit bedrijf opgebouwd tot een goed lopend, winstgevend bedrijf wat werkzaamheid opleverde van een kleine 20 FTE. Hij was en is een echte “bruggenbouwer” door heel Limburg. Het bedrijf was vaste klant van de gemeente Landgraaf en Rijkswaterstaat voor winterdiensten. Het was aan de gedrevenheid en enthousiasme van Dhr. Mien Dassen dat de werksfeer en de gezondheid van het bedrijf altijd goed was. In de jaren van het opbouwen van het Bakkes werd de loods op winterse zaterdagen regelmatig gebruikt om de benodigde meubels te maken. Nadat hij zijn bedrijf in 2019 verkocht had heeft hij nog driekwart jaar doorgereden om het afscheid nemen wat te vergemakkelijken.

Mei jongens Groenstraat
Lid geworden in 1968; bestuurslid/voorzitter in maart 1972. Vanwege huwelijk de Mei jongens verlaten op 1 juni 1974 (na de mei-week!).
Activiteiten, georganiseerd onder de bezielende leiding van Mien:’
1. Leidinggeven aan een vereniging van ca. 25 jongeren in de leeftijd van 16-23 jaar uit de Groenstraat. Enkel ongehuwden mochten lid zijn en men diende de vereniging te verlaten zodra men trouwde.
2. Selecteren van de Meikoningin; organisatie van de het Meibal; In goede banen leiden van de activiteiten omtrent het “roven van de mei-den”. Samenwerking met mei-verenigingen in Schinveld en Nieuwenhagen; samenwerken met andere Groenstraatse verenigingen
3. Het leveren van ondersteuning bij de oprichting van de Mei jongens van Abdissenbosch; tegenwoordig uitgegroeid tot een grote bloeiende vereniging
4. Het leveren van ondersteuning bij de oprichting van de Mei meadjes; tegenwoordig uitgegroeid tot een grote bloeiende vereniging
5. Het organiseren van activiteiten buiten de maand mei: deelname aan een defilé van folkloristische verenigingen in Maastricht voor de “Vereniging van pilotenhelpers in de Tweede Wereldoorlog” in 1973, jaarlijkse dropping, excursies, tafelvoetbaltoernooien, voetbaltoernooien. Grootschalige restauratie van de kapel op de hoek Eijgelshovenerweg/Groenstraat; samenwerking met mei-verenigingen (Würseler Jugenspiele) in Duitsland in 1974.
6. Hand- en spandiensten bij derden verrichten o.a. skelterraces in Waubach

Als bestuurslid en zeker als voorzitter de belangen behartigen van in dit geval bewoners van de Groenstraat in Landgraaf, het contactpunt tussen bewoners en Gemeente. Het ondersteunen van bijvoorbeeld de mei weken of Pinksterfeesten maar ook bemiddelen bij conflicten in de gemeenschap. Mede door het eigenaarschap van het Transportbedrijf Dassen was hij als bestuurslid en/of voorzitter in de gelegenheid om de vele verenigingen in Landgraaf en daarbuiten te ondersteunen en service te verlenen in transporten, graven, materialen etcetera.

Op een vrijdagavond in 2009 zaten 3 vrienden in het dorpscafé d’r Eck en besloten daar ter plekke dat het niet gewijde en niet in gebruik zijnde lijkenhuisje wel omgebouwd kon worden tot het Bakkes. Net als vroeger een dorpsbakplaats waar bewoners 1x in de week hun producten konden laten bakken. Het geheel werd verbouwd, allemaal vrijwilligers en gedreven door de drie vrienden werd het een DOP (dorpsontmoetingsplaats) en bij de statutaire oprichting in 2010 werd onze Bruggenbouwer Mien Dassen voorzitter en hij is dat tot op de dag van vandaag nog steeds. Inmiddels is deze locatie uitgegroeid tot de parel van landgraaf en trekt bij elke bakdag tussen de 150 en 500 bezoekers. Muzikanten staan in de rij om te mogen optreden, gouverneurs en burgemeesters zijn graag te gast. Inmiddels internationale bekendheid en is dit, met een 60 tal vrijwilligers uitgegroeid tot een fenomeen. En dat alles onder de bezielende leiding en gedrevenheid van Mien Dassen. Met zo’n bakdag is het DB toch wel 18 uur bezig om het te regelen. Een gemiddelde vergadering 2 uur en de ALV 3 uur. De thema’s die het Bakkes organiseert zijn ook interessant, Koningsdag, Ambachtelijk Duurzaam, Veteranendag, Langste dag, Oogstmaand etcetera.


 Hoog bezoek

Op 24 mei 2023 hebben we in het kader van een werkbezoek gouverneur Emile Roemer op bezoek gehad. Hij en zijn delegatie waaronder burgemeester Richard de Boer waren zeer te spreken over het Bakkes brood. Maar vooral was dhr. Roemer enthousiast over het initiatief en de geweldige inzet van al onze vrijwilligers.