't Bakkes
de "trots" van Rimburg Toen nog niet iedereen een oven had


Toen nog niet iedereen een eigen oven en magnetron had, was 't bakkes de plaats waar men zelf gekneed deeg kon brengen en hiervan brood en vlaai kon laten bakken. 't bakkes was een bakoven van en voor de gemeenschap. 

In 2010 zijn enthousiaste vrijwilligers begonnen. Aan de Kapelweien in Rimburg hebben zij een originele, authentieke bakoven gebouwd. Hiervoor hebben ze een oud lijkenhuisje wat op ongewijde grond stond omgebouwd tot een prachtige oven. Dit in overleg met de Dorpsraad Rimburg en met steun van het Oranjefonds. Zaterdag na zaterdag werd er gemetseld en met leem gesmeerd. Honderden uren waren vrijwilligers in de weer en de bakoven groeide. Eind oktober 2010 was de bakoven klaar, met een mooie, oude kerkdeur als entree. 

Samen met de inzet van vele vrijwilligers word hier zes keer per jaar, als het weer het toelaat, een bakdag georganiseerd. Waar het publiek kan genieten van een lekker stuk vlaai met een drankje onder het genot van de muzikale klanken van diverse artiesten welke graag hun talenten laten horen.


 

Bakken van graan van eigen bodem


In 2020 is men begonnen met het verbouwen van oude rassen graan zoals tarwe, rogge                                                    Sinds 2022 wordt dit graan gebruikt om onze broden en vlaaien mee te bakken. Het hele zaai, oogst, dors proces wordt met oude machines en trekpaarden gedaan.         Daarna wordt het graan gemalen in een traditionele molen.